Goede vetten

Goede vetten

Je staat er misschien niet bij stil, maar vetten spelen een essentiële rol in onze gezondheid en huidgezondheid. Het is dan wel belangrijk om onderscheid te maken tussen gezonde en ongezonde vetten.

Ongezonde vetten
Ongezonde vetten zijn bijvoorbeeld transvetten. Het zijn kunstmatige vetten die vaak worden aangetroffen in bewerkte voedingsmiddelen zoals snacks en gefrituurd voedsel. Het is belangrijk om ze zo veel mogelijk te vermijden. Daarnaast zijn er de verzadigde vetten, die bijvoorbeeld in boter, kaas en vet vlees voorkomen. Een teveel aan verzadigde vetten kan het risico op hart- en vaatziekten verhogen.

Gezonde vetten
Maar welke vetten zijn dan wel goed voor ons? Dat zijn de onverzadigde vetten, die onder andere te vinden zijn in olijfolie, noten, zaden, avocado’s, vette vis en walnoten. Onverzadigde vetzuren zijn de belangrijke bouwstoffen van onverzadigde vetten. We kennen 3 verschillende vetzuren:

Omega 3-vetzuren: zijn essentieel voor ons lichaam omdat ze niet door het lichaam zelf aangemaakt kunnen worden en dus uit voeding verkregen moeten worden. De twee belangrijkste omega-3 vetzuren zijn eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA), die voorkomen in vette vis, lijnzaadolie, walnoten en chiazaad. Deze vetzuren zijn zeer belangrijk voor de gezondheid van het hart* en een gezonde hersenfunctie**.

Omega 6-vetzuren: ook deze vetzuren zijn essentieel voor het lichaam, maar we krijgen vaak teveel binnen omdat Omega vaak wordt toegevoegd aan bewerkte voedingsmiddelen. Het bekendste omega-6 vetzuur is linolzuur, dat voorkomt in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie en maïsolie. Hoewel omega-6 vetzuren belangrijk zijn voor bepaalde lichaamsfuncties, is het belangrijk om de verhouding tussen omega-6 en omega-3 in balans te houden.

Omega 9-vetzuren: hoewel omega-9 vetzuren niet als essentieel worden beschouwd omdat het lichaam ze zelf kan aanmaken, hebben ze gunstige effecten op de gezondheid. Het bekendste Omega 9-vetzuur is te vinden in olijfolie.

De Omega-3 en Omega-6 balans
Hoewel mensen over het algemeen voldoende Omega-6 en Omega-9 binnenkrijgen, is de balans tussen deze vetzuren en Omega 3-vetzuren van groot belang voor een optimale gezondheid. De moderne westerse voeding bevat vaak te veel Omega 6 in verhouding tot Omega 3, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen. Daarom wordt aanbevolen om voedingsmiddelen die rijk zijn aan Omega-3-vetzuren, zoals vette vis (zalm, makreel, sardines) en lijnzaad, toe te voegen aan je dieet om deze balans te herstellen. Omdat de meeste mensen te weinig voedingsmiddelen consumeren die deze belangrijke vetzuren bevat, wordt geadviseerd om deze in de vorm van suppletie toe te voegen aan je voeding.

*gunstig effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg EPA en DHA
**gunstig effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250mg DHA

Bron:
Orthokennis.nl